Ohjeita emännille
Ohjeita ruokamyrkytyksen ehkäisemiseksi:
- Jäähdytä kastike tai muu lämmin ruoka +6 – +8°C ennen kuin laitat kylmiöön.
- Tarjoilulämpötila lämpimälle ruoalle on yli +60°C.
- Säilytä kylmät ruoat ja salaatit tarjoiluhetkeen asti kylmiössä.
- Kylmän ruoan tarjoilulämpötilan tulee olla +5 – +6°C.
- Ruokalämpömittari löytyy tiskipöydän ylälaatikosta. Mittari huuhdotaan kuumalla vedellä ennen ja jälkeen mittauksen, sekä kuivataan talouspaperilla.
- Ota ruokanäytteet kaikista itsetehdyistä ruuista ja laita pakastimeen. Niistä voidaan todeta tarvittaessa myrkytyksen aiheuttaja. Ne poistetaan pakastimesta viikon kuluttua tilaisuudesta.
- Tarjoilun jälkeen loput ruuat välittömästi kylmiöön. Muista jäähdyttäminen.
- Vältä kylmiön oven turhaa avaamista. Muista laittaa kylmiön ovi aina perässäsi kiinni mennen tullen.
- Muista käsien pesu ja desifiointi siirtyessäsi tehtävästä toiseen.
- Käytä suojakäsineitä ja -päähinettä käsitellessäsi ruokia.
- Pidä huoli, ettei keittiössä kulje ylimääräisiä henkilöitä. Keittiö ja kylmiö eivät ole oleskelupaikkoja.
- Toivoisimme, että kaikilla keittiössä työskentelevillä, jotka käsittelevät ruokia, olisi hygieniapassi.
Suosittelemme toteuttamaan näitä ohjeita seurallamme.